Vikt=hälsa?

Apr 29, 2018 @ 22:06Categories: SofiaReflekterarTags: SofiaReflekterar

Jag trodde verkligen att vikthetsen skulle avta i takt med all ny forskning som gjorts, men tydligen vill media inte riktigt släppa taget om denna myt. Media har sina för och nackdelar, jag vill inte påstå att vi lever i ett propagerat samhälle men det jag däremot vågar påstå är att media väljer vad för studier (om ens några över huvud taget) de vill delge. Varför tror jag har mycket hur olika lätt viss typ av kontenta är att förmedla till oss läsare, för visst är gamla myter mycket mer lätta att gå på än ny forskning, trots att den uppdaterade forskningen förmodligen är mycket mer trovärdig. Allt nytt ska man vara skeptisk mot, det som man har hört gång på gång är mycket mer tillförlitligt, ellerhur? Nja, det skulle jag väl inte hålla med om. Jag litar på faktan! 

Något som stör mig är när så kallade hälsotidningar och liknande gör reklam för olika metoder för tillvägagångssätt till att gå ner i VIKT. Varför ska vi gå ner i just VIKT? Det är här de flesta frågetecknen dyker upp i min hjärna. För dels så förespråkar de att minska i vikt, äta mindre och utesluta vissa matgrupper och då ofta kolhydrater samt att de uppmuntrar folk till att träna en massa kondition, för att det bränner SÅÅÅÅ mycket kcal. Majoriteten pratar ofta om deras önskan om att se mer slimmad och tonad ut, men det har ingenting med viktminskning att göra, finns absolut inga samband alls. Då handlar det om att man minskar i FETTPROCENT. Såklart kan du gå ner i vikt om du också tappar fett men fallet kan också vara det motsatta, att du istället går upp i vikt och har andelen lägre fett på kroppen. Detta talas det aldrig om i media, trots att alla studier visar på detta. Att följa dessa "tips och råd" som media ger ut är enligt mig det värsta du kan göra, dels för en fettprocent-minskning och dels för din hälsa. Varför? Jo, dels gör det dig till en väldigt o-flexibel individ och så också ett väldigt trött och tråkig sådan. För det som kommer hända när du utesluter exempelvis kolhydrater som är väldigt populärt är att den energi du får i dig kommer kroppen använda till ditt träningspass som endast består av konditionsträning vilket förbränner energi och fett, men det bryter också dina muskler. Precis som alla andra träningsformer gör. Efter träningen kommer du antagligen vara ganska trött då du inte har någon energi i form av kolhydrater kvar i kroppen. När du blir trött har du oftast lättare för att tappa humöret, inte jättetrevligt kanske. Du kommer tappa vikt, ja, men kommer du tappa fettprocent genom att bara konditionsträna? Nej, det behöver faktiskt inte alls stämma. Eftersom du inte lägger någon belastning på dina muskler förutom din kroppsvikt kommer du inte öka i muskelmassa, belastningen kommer snarare bli lägre i takt med att du tappar vikt vilket i sin tur kommer leda till att din muskelmassa minskar. Detta gör att du ser mer slapp än tippad ut då andelen muskler är mindre. Nu när jag ändå redan är negativ kan jag lika väl dra till med en ytterligare negativ faktor i att väga mindre. Det gäller den förbränning som sker i kroppen när du inte tränar, alltså bara genom att finnas till. Den förbränningen kommer vara lägre om du väger mindre jämfört med med någon som väger mer och har mer muskelmassa. Förbränningen kommer även vara lägre under träningen hos den som väger mindre och det är för att det dels blir jobbigare för kroppen att pumpa ut blod till en större kropp med mer muskelmassa, större muskler kräver mer syresatt blod, enkel matte. 

Hur tappar man fettprocent? Det finns ett väldigt enkelt svar på den frågan och det är styrketräning. Då allra helst volymträning där repsen ligger mellan 8-12 per set, dels för att den typen av träning är mest effektiv för den som vill öka i muskelmassa och dels för att den bränner en del kcal på samma gång. Du tar alltså två flugor i en smäll, du ökar både i muskelmassa OCH tappar fett på samma gång utan att konstant ha andan i halsen. Sedan säger jag absolut inte att konditionsträning är fel, jag själv tränar mycket kondition men inte av anledningen att jag vill gå ner i vikt, för det vill jag inte. Jag tränar kondition och då framförallt explosivitet för att förbättra mina lyft och för att vila lite från vikterna, detta för att förhindra belastningsskador.

Om du hela tiden utmanar dig själv genom att öka på belastningen i övningarna kommer du bygga större muskler som väger mer. Du kommer också gå upp i vikt och det tycker iallafall jag låter rimligt för muskler väger mer än fett. Men genom att du ökar i muskelmassa och samtidigt förbränner kommer du droppa en del fett från kroppen och se mer slimmad ut. Förstår ni nu hur ekvationen med att gå upp i vikt och gå ner i fettprocent går ihop? Med det sagt, våga lyfta mer och våga väga mer! 

 

Comments (0)
OPTIONS