våga vara din egna förebild

Jun 13, 2018 @ 02:42Categories: SofiaReflekterar

Förebilder tror jag att de flesta har, många utav oss ser nog åtminstone upp till någon. Ibland kan begreppet ”förebild” förväxlas och missuppfattas. För mig är en förebild någon man ser upp till, kanske förmedlar denne ett budskap som du tycker om eller så har förebilden kanske uppnått de mål du strävar efter att uppnå. Hur som helst har jag upptäckt att en del människor vill efterlikna och till och med bli näst intill samma person som sin förebild, vilket enligt mig är synd. En förebild ska vara som en slags motivation. Strävan efter att efterlikna vissa egenskaper hos förebilden ska snarare vara de som sammankopplas till prestationer än personliga egenskaper. Jag vill inte påstå att det är fel på något sätt att försöka efterlikna och gå i samma fotspår som någon man ser upp till men mitt råd skulle vara att göra det med en personlig twist. Troligtvis kommer vägen till dina mål bli mycket roligare då, för vem vill spela ett rollspel på daglig basis? Inte jag iallafall. 

 

Jag tror att jag hade upplevt det som lite för lätt att gå i någons fotspår, det är ungefär lika kul som att få tillbaka ett bra betyg på provet du fuskade på. Visst, de var väl schysst att få bra betyg, men du kan ju inte säga att det var din egna förtjänst, eller hur? 

 

Varför många inte vågar gå sin egna väg bottnar nog i osäkerhet, att man helt enkelt tror för lite på sig själv. Som jag tagit upp tidigare tror jag att samhället hindrar oss lite från att bygga upp ett gott självförtroende för att det fått en dålig stämpel. Eller kanske är det specifikt för den svenska kulturen? I landet lagom får ingen sticka ut för då blir du genast ifrågasatt. Folk är generellt väldigt nyfikna, det kan jag ibland uppleva väldigt jobbit just för att nyfikna människor ställer mycket frågor, svåra frågor framförallt. Det behöver dock inte vara något negativt, det ger också mig en chans att ifrågasätt mig själv och vad jag håller på med. Det ger mig utrymme för att stå upp för det jag tycker och det jag gör men kanske också korrigera min riktning av någon anledning. Låt folk vara nyfikna och dela med er av kunskapen ni bär på. Om du vågar vara självständig och självsäker är det ganska troligt att du motiverar andra till att bli det också. Genom att vågs bli sin egna förebild hittar du dig själv och du behöver inte oroa dig för att spela någon du inte är. Det är bra att se upp till folk, mer se mer upp till deras prestationer och försök hellre efterlikna dem än själva personen bakom prestationerna. För den människan du ska se upp till allra mest är ju faktiskt dig själv.

Comments (0)
OPTIONS