En kost ska innehålla alla näringskällor, protein, fett och kolhydrater. Alla gör något gott för kroppen och ska därför inte uteslutas! Det är ganska populärt har jag märkt att utesluta kolhydrater och fett, i detta inlägg kommer jag prata om kolhydrater och i nästa om fett. Det är nu mera också ganska trendigt att överkonsumera mängden protein du ska få i dig på en dag. Visst, det är livsviktigt med protein men överskottet du får i dig kommer inte göra någon nytta för kroppen. Det blir ett överflöd som lagras precis som alla andra näringskällor. 

För att kunna förstå varför det inte går att utesluta kolhydraterna måste vi först inse vad de gör för kroppen. All typer av kolhydrater är glykos, med andra ord socker. Det spelar alltså ingen roll om du jämför en potatis med en sockerbit, båda omvandlas till glykos i kroppen. Glykos är inte farligt, det är tvärtom livsviktigt eftersom det är den första energikällan kroppen kommer använda som energi när vi rör på oss eller när vi tänker. Om vi inte får i oss tillräckligt med kolhydrater kommer vi inte kunna prestera lila bra på våra träningar och risken för skador kommer också bli större eftersom vårt fokus kanske inte alltid är där det ska. Om du heller inte matar dina muskler med tillräckligt med mat kommer den ta längre tid på sig att återhämta sig, så underskott av mat kan ge mer träningsverk vilket i sin tur kan hindra dig från att prestera ditt yttersta. Vår NEAT (non-exersice activity thermogenesis) kommer också gå ner automatiskt då vi inte tillför den mängd energi som kroppen behöver för att vara aktiv i vardagen. 

Detta knäcker även myten om att du skulle tappa fett för att du utesluter kolhydrater. Visst du tappar vikt, men vikten du tappar är inte fett utan snarare vatten. Kolhydrater binder vatten, så, när du tar bort kolhydrater från kosten tappar du vatten som är bundet till dem, inte fett. 

Sen finns det såklart olika kolhydrater, snabba och långsamma. För att hålla en jämn blodsockernivå skulle jag rekommendera att äta långsamma kolhydrater. Om man utesluter kolhydrater kommer du sukta efter de snabba mer eftersom du får så kallade dippar i energinivån, det är detta vi kallar cravings. Dippar i energinivån ger också dippar i humöret, när du blir låg på energi blir ditt humör dåligt då du inte har ork till att vara glad. Du kommer heller inte känna dig lika motiverad till att träna eller röra på din överlag eftersom din energinivå är för låg. Detta i sin helhet kommer bara missgynna dig, så som jag skrivit många gånger förut, var inte rädd för mat, det ska vara något du ser fram emot och tycker om! 

Comments (0)
OPTIONS