sommarkroppen

May 7, 2018 @ 21:00Tags: SofiaReflekterar

Ojojoj, denna är vi bekanta med va? Vad betyder begreppet, enligt media men det som framförallt är viktigast, vad betyder det för en själv? När jag söker på ordet kommer det upp rubriker som ”följ dessa steg och få din sommarkropp” ”sommarkropp på tio minuter” etc etc. Bilderna som kommer upp, wow säger jag bara. Det är ganska magstarkt att lova sina läsare en kropp som liknar en deffad bikinifinessmodell och det ända personen i fråga behöver göra är att träna i tio minuter om dagen. Ni hör ju hur det låter, helt sinnessjukt! Det är helt orimligt. Det är så lätt, nästan för lätt att manipulera privatpersoner. Varför är det så lätt, varför dras våra blickar till överskrifter som dessa? Jo, för de spelar på vår efterfrågan på det befintliga och aktuella kroppsidealet som finns i dagens samhälle. 

 

Det som jag också blir upprörd över är hur lätt media verkar få det att låta så lätt att få ”drömkroppen”, om jag fortsätter utgå ifrån de tidigare exemplet av bilderna som kommer upp vill jag bara tala om att den kroppen får du inte genom att följa aftonbladets tips. Den kroppen får du genom att gå igenom år av träning och månader på en diet som få ”vanliga” människor klarar av, med ”vanliga” menar jag människor som jag tillexempel, en tjej som pluggar på gymnasiet och har intressen utöver träning och som inte baserar sitt liv runt just träning och heller inte har några planer på att tävla i kroppsfysik. Att gå på diet är inte för alla och det är heller inget jag skulle rekommendera någon att göra. Jag ser helt enkelt inte meningen med att ha en så strikt diet och att behöva utesluta vissa saker från kosten. Enligt mig ska alla kunna äta allt men i en måttlig mängd. Hur mycket du kan äta utan att lägga på dig för mycket önskat fett beror på din metabolism. Hur du får den att öka har jag gått in på djupet på i ett tidigare inlägg. Men det man i stora drag behöver göra är att se till att din TDEE(total-daily-energy-expenditure) ökar. 

 

Sedan vill jag återgå till vad ”sommarkroppen” eller ”drömkroppen” innebär för en själv, stämmer verkligen den bilden du har i ditt huvud överens med den som media publicerar? Det gör den inte för mig men det har nog mer med min generella inställning till ”sommarkroppen” att göra. För mig finns det inte på denna jord att jag skulle förändra min kropp bara för att det skiftar i årstid. Jag vill ju hellre se en progression över en längre tid och då menar jag över år, inte över årstider. Det kommer innebära att man kan se lika bra ut och prestera lika bra på vintern som sommarn, hur skönt vore inte det?

Comments (0)
OPTIONS