Metabol stress/syrebrist

Apr 26, 2018 @ 16:35Categories: TräningsTankar&PassTags: Hälsofakta

Det finns tre olika faktorer som gör att vi bygger muskler: mekanisk spänning i muskeln, skada på muskelfibrerna och slutligen metabol stress. Jag kommer förklara och göra en djupdykning i alla tre men i dagens inlägg ska jag fokusera på att redogöra metabol stress på musklerna. 

 

Man brukar ofta sammankoppla metabol stress med mind-muscle-connection. Det är för att det är här du kan fokusera och samtidigt aktivt tänka på att spänna muskeln. Oftast är rörelsen begränsad då du inte vill tappa spänningen i den. Det ger kroppen mindre möjlighet till att transportera syre till muskeln som är under spänning och det är här man känner att det ”bränner”, när du får brist på syre i muskeln, det kan man även kalla för att man står i ”syreskuld” till muskeln. 

 

När man endast vill jobba med syrebristen/metabol stress under ett träningspass är det klokt att välja en något lägre vikt och kombinera vikten med någon annan form av motstånd, så som ett gummiband eller en hip circle. Om vi ska ta gluteus som exempel är det bland annat en stabiliseringsmuskel till höfterna. Genom att använda sig av en hip circle kan du lättare hitta kontakten i muskeln då den skapar ostabilitet som gluteus försöker göra stabil igen. 

 

Jag skulle säga att metabol stress är nyckeln till att faktiskt bygga muskler. Inte bara för pumpet utan också för att om du inte hittar kontakt i dina muskler kommer det inte vara dem som arbetar när du utsätter dem för högre belastning. Jag ser ingen anledning till att lyfta tungt om inte rätt muskler jobbar för att få upp dem. För konsekvenserna av det kommer troligtvis bara bli skador på andra kroppsdelar, vilket kommer sakta ner din utvecklingsprocess ännu mer. Med det sagt, lyft hellre klokt än tungt! 

 

Comments (0)
OPTIONS