det här med Frukost

May 21, 2018 @ 21:23Categories: TräningsTankar&Pass

Är frukosten det viktigaste målet på dagen? Eller är det bara en myt? Vad blir konsekvenserna av att träna på fastande mage? 

Okej, det här med att inte skippa frusen är ett känt argument, det har man fått höra hela livet, men varför ska man inte göra det? Är måltiden verkligen så viktig? Det har alltid uttalats om att förbränningen får sig en kickstart om man tar för vana att äta frukost och det stämmer! Men skillnaden på kaloriförbränningen mellan någon som äter frukost och någon som inte äter frukost är minimal, det skiljer faktiskt bara 11 kcal, det visar en studie från Cornell University. Det den studien även visar är att någon som hoppar över frukosten tenderar till att äta över 400kcal mindre än någon som äter frukost. Så om ditt individuella mål är att minska till intag skulle jag nog säga att det är det lättaste sättet. Såklart måste man ta hänsyn till hur du själv funkar, känner du att det är viktigt för dig att äta det första du gör på morgonen så ska du självklart göra det! 

Det här med att träna på fastande mage då? Är det något positivt? Alltså, jag gör det utan några som helst problem, för mig handlar det om att "fasta" omkring två timmar allt som allt innan jag får äta mitt första mål och det funkar för mig. Jag personligen känner mig mer energiberikad när jag inte ätit något innan träning, jag känner mig lättare då. Jag förespråkar att äta så snabbt som möjligt efter träning desto mer! Klart att det finns undantag här också eftersom vi alla är olika, vissa måste äta innan träning för att känna sig tillräckligt alerta och det är inget fel med det. Det som kan ses som en positiv faktor i att träna på fastande mage är att du tvingar kroppen till att använda sina fettreserver som energi till ditt träningspass. Det i sin tur resulterar i att din kropp bränner 20% fler kcal under dagen, visst låter det lite najs? Jag tycker att man bör testa det innan man ratar det helt och hållet. Det har sparat mig mycket tid på hektiska dagar där jag fortfarande vill klämma in ett pass. 

Det här med att korttidsfasta har sina för och nackdelar, jag själv har inga problem med att träna på tom mage men något jag ser till att göra är att jag inte har för stora glapp mellan mina måltider över dagen. Jag hatar när blodsockret går upp och ner som en bergochdalbana, det påverkar min ork och framförallt mitt humör. Allt mellan 2-4 timmar tycker jag funkar för mig, tiderna emellan målen beror såklart på hur stora de är och på hur hungrig jag känner mig, Genom att hålla en jämn blodsockernivå har du också en jämn ork och kan vara produktiv under hela dagen. Om man går för länge mellan måltiderna under dagen och ditt blodsocker växlar mellan väldigt högt och väldigt lågt riskerar du att få diabetes samt övriga liknande sjukdomar just för att kroppen aldrig finner någon balans. På kort sikt är det inte farligt att ha toppar och dalar, det blir inte farligt förens det blir över en lång period. Men som sagt, sträva efter att hålla ert blodsocker på en så jämn nivå som möjligt och lyssna på er egna kropp. Känner du dig hängig, orkeslös eller grinig, ja men då ska du nog äta något. Det är nämligen ett täcken på att ditt blodsocker är för lågt. 

Comments (0)
OPTIONS