Detta är den sista pusselbiten som kommer leda till ökad muskelmassa. Vad detta innebär är egentligen ganska logiskt. När du tränar bryter du ner muskelfibrerna i samband med att du belastar musklerna, speciellt om du utmanar dig själv med tyngre och tyngre vikter över tid. Kroppen vill alltid anpassa sig och göra sig starkare för att klara av olika uppgifter den utsätts för, därför kommer kroppar bygga sig ännu starkare efter ett träningspass där du brutit ner dina muskler. Såklart räcker det inte bara med att träna utan du måste också se till att du får i dig rätt mängd med mat för att musklerna ska kunna bygga upp sig. Man kan lätt få ett kvitto på om du lyckats med att bryta ner muskeln dagen efter ett träningspass, då får du träningsverk. Även under träningspasset kan du veta om du jobbar rätt genom att känna den mekaniska spänningen i muskeln som arbetar. Alla tre sätt för att bygga muskler väver in i varandra och hänger ihop. Om du känner att vikten du vanligtvis lägger på börjar bli lätt betyder det att du blivit starkare och att dina muskler anpassat sig till tidigare tyngd, det är då du behöver öka på din belastning för att fortsätta utvecklas. Din strävan bör vara att hela tiden träna mot progressive overload och vad det betyder är helt enkelt att du ökar belastningen eller intensiteten för ditt arbete. Det kan vara att du ökar på vikten, vilan, repsen eller gör fler set. Om du aldrig utmanar dig själv kommer du heller inte utvecklas, sedan tror inte jag på att du varje pass ska göra detta, då är risken stor att du överbelastar eller inte orkar ta i lika mycket. Det kan också bli ganska omotiverade att hela tiden sträva mot en overload eftersom det upplevs tungt och jobbit. 

Comments (0)

Är frukosten det viktigaste målet på dagen? Eller är det bara en myt? Vad blir konsekvenserna av att träna på fastande mage? 

Okej, det här med att inte skippa frusen är ett känt argument, det har man fått höra hela livet, men varför ska man inte göra det? Är måltiden verkligen så viktig? Det har alltid uttalats om att förbränningen får sig en kickstart om man tar för vana att äta frukost och det stämmer! Men skillnaden på kaloriförbränningen mellan någon som äter frukost och någon som inte äter frukost är minimal, det skiljer faktiskt bara 11 kcal, det visar en studie från Cornell University. Det den studien även visar är att någon som hoppar över frukosten tenderar till att äta över 400kcal mindre än någon som äter frukost. Så om ditt individuella mål är att minska till intag skulle jag nog säga att det är det lättaste sättet. Såklart måste man ta hänsyn till hur du själv funkar, känner du att det är viktigt för dig att äta det första du gör på morgonen så ska du självklart göra det! 

Det här med att träna på fastande mage då? Är det något positivt? Alltså, jag gör det utan några som helst problem, för mig handlar det om att "fasta" omkring två timmar allt som allt innan jag får äta mitt första mål och det funkar för mig. Jag personligen känner mig mer energiberikad när jag inte ätit något innan träning, jag känner mig lättare då. Jag förespråkar att äta så snabbt som möjligt efter träning desto mer! Klart att det finns undantag här också eftersom vi alla är olika, vissa måste äta innan träning för att känna sig tillräckligt alerta och det är inget fel med det. Det som kan ses som en positiv faktor i att träna på fastande mage är att du tvingar kroppen till att använda sina fettreserver som energi till ditt träningspass. Det i sin tur resulterar i att din kropp bränner 20% fler kcal under dagen, visst låter det lite najs? Jag tycker att man bör testa det innan man ratar det helt och hållet. Det har sparat mig mycket tid på hektiska dagar där jag fortfarande vill klämma in ett pass. 

Det här med att korttidsfasta har sina för och nackdelar, jag själv har inga problem med att träna på tom mage men något jag ser till att göra är att jag inte har för stora glapp mellan mina måltider över dagen. Jag hatar när blodsockret går upp och ner som en bergochdalbana, det påverkar min ork och framförallt mitt humör. Allt mellan 2-4 timmar tycker jag funkar för mig, tiderna emellan målen beror såklart på hur stora de är och på hur hungrig jag känner mig, Genom att hålla en jämn blodsockernivå har du också en jämn ork och kan vara produktiv under hela dagen. Om man går för länge mellan måltiderna under dagen och ditt blodsocker växlar mellan väldigt högt och väldigt lågt riskerar du att få diabetes samt övriga liknande sjukdomar just för att kroppen aldrig finner någon balans. På kort sikt är det inte farligt att ha toppar och dalar, det blir inte farligt förens det blir över en lång period. Men som sagt, sträva efter att hålla ert blodsocker på en så jämn nivå som möjligt och lyssna på er egna kropp. Känner du dig hängig, orkeslös eller grinig, ja men då ska du nog äta något. Det är nämligen ett täcken på att ditt blodsocker är för lågt. 

Comments (0)

Mekanisk spänning är ett av tre sätt att bygga muskelmassa och kan uppstå när muskeln antingen kontraheras/spännas eller genom att stretcha. För att inte förvirra er vill jag bara poängtera att det inte enligt Tyngre finns några studier om att muskelmassan hos människor skulle öka speciellt mycket genom att endast stretcha, det finns dock på studier på djur. Det första alternativet är därför att föredra! Det vill säga när muskeln arbetar mot spänning, i detta fallet vikt och då kontraheras. Det säger sig självt att ju högre spänning muskeln utsätts för detta bättre blir resultatet om målet att är söka i muskelmassa. Såklart är det viktigt att komma ihåg att inte överbelasta musklerna, då ökar risken att andra muskler kopplas på och du jobbar felaktigt, risken för skador blir också större om du lastar på överdrivet mycket vikt. Vad är för mycket och för lite vikt då? Jo, många källor säger att en vikt på 60-75% av ditt 1 max rep är optimalt. Den vikten orkar du ofta göra 8-12 repetitioner av per set vilket också är det mest lämpliga antalet om man vill bli större. 

Som jag skrivit tidigare på bloggen jobbar denna metod om man väljer att kalla det de tillsammans med två stycken andra. Metabol stress har jag redan förklarat men jag har en kvar att redogöra och det är skada på muskelfibrerna. Den tar jag vid ett senare tillfälle! 

Comments (0)

Hej! 

Det var längesedan vi sågs, förra sommaren rättare sagt och tur är väl det. För vet du vad? Jag hatar dig, jag hatar dig från djupet av mitt hjärta. Jag hatar vad du gjorde mot mig och vad du fick mig att tro. Jag hatar att du fick mig att hata mig själv! Du fick mig att tro att jag var tvungen att ha allra högst 15% kroppsfett för man skulle se bra ut och för att passa in, för att bli accepterad av omgivningen. Men jag tycker inte alls att jag ser bra ut här, visst jag var rippad men det vore väl konstigt annars, du tvingade mig att träna i 3-4 timmar om dagen. Du förbjöd mig att äta innan träning på förmiddagen och också efter klockan sex på kvällen.

Du fick mig att bli beroende av andras bekräftelse eftersom jag själv inte kunde göra det. Vet du vad det värsta var? Jag fick också den bekräftelse jag sökte av andra, men kände jag mig nöjd för det? Nej, för då var du där igen din jävel och petade på andra saker. Då såg du en "valk" någonstans som var egentligen var överbliven hud. Det som stör mig så mycket är att alla andra runt omkring verkade tycka om dig, din äckliga rövslickare. Du visade dig så många gånger för mina vänner och speciellt inför min idrottslärare och ibland tror jag nästan att han älskade dig mer än vad han tyckte om mig. Han belönade och bekräftade mig när jag presterade bra och jag, ja jag älskade ju det såklart. Men jag kunde ju aldrig känna mig riktigt glad över berömmet jag fick, för det var ju inte jag som åstadkommit det, det var ju du som tvingade mig till att prestera. 

Du gjorde mig girig och elak mot mina vänner och familj. För eftersom du inte tillät mig till att äta kunde jag inte ödsla energi till att vara glad och trevlig, för den energin hade jag redan tagit ut på min träning. Jag minns inte att något gjorde mig glad under den tiden, jag var ofta ledsen, du sög lixom musten ur mig. Jag var svag för dig, du hade all kontroll över mig och jag lydde dig, du verkade ju så snäll till en början, du skulle ju bara få mig hälsosam. Men allt var bara en lögn. Jag blev aldrig hälsosam, jag blev sjuk och fick fobier för mat och för att inte drypa i svett efter varje träningspass. Jag visste att du skulle straffa mig om jag inte gjorde som du sa åt mig, det var därför jag ibland fick sammanbrott när jag inte kunde eller fick träna och inte heller äta något nyttigt. Då föll allt samman, då var jag på riktigt rädd, rädd för konsekvenserna av att inte lyda. "Ett steg längre ifrån att bli perfekt" sa du, jag minns det så väl. Du var min mobbare, tryckte alltid ner mig i skiten och varje gång jag försökte ta mig upp sparkade du omkull mig igen. 

Det är dags att du ber om ursäkt för vad du gjort mot mig och vad du fått mig att göra mot mina nära och kära. För det var aldrig mitt fel, jag var för rädd för stå emot order. Men till alla er berörda som läser detta, förlåt! 

 

Sommaren 2017: 

Våren 2018: 

Comments (2)
-Starkt att berätta, grymt jobb! Fortsätt så! Har du tankar på att tävla? Fortsätter du i den här takten så har du iaf möjligheten!2018-05-14 21:41
Sofia JakobssonTack, det betyder mycket! Men som svar på din fråga, nej. Jag vet inte riktigt om jag hade kunnat stå bakom den industrin, tror också att jag fallit tillbaka i gamla dåliga vanor om jag hade börjat tävla. :) 2018-05-14 21:51
0 av 1
OPTIONS