Jag trodde verkligen att vikthetsen skulle avta i takt med all ny forskning som gjorts, men tydligen vill media inte riktigt släppa taget om denna myt. Media har sina för och nackdelar, jag vill inte påstå att vi lever i ett propagerat samhälle men det jag däremot vågar påstå är att media väljer vad för studier (om ens några över huvud taget) de vill delge. Varför tror jag har mycket hur olika lätt viss typ av kontenta är att förmedla till oss läsare, för visst är gamla myter mycket mer lätta att gå på än ny forskning, trots att den uppdaterade forskningen förmodligen är mycket mer trovärdig. Allt nytt ska man vara skeptisk mot, det som man har hört gång på gång är mycket mer tillförlitligt, ellerhur? Nja, det skulle jag väl inte hålla med om. Jag litar på faktan! 

Något som stör mig är när så kallade hälsotidningar och liknande gör reklam för olika metoder för tillvägagångssätt till att gå ner i VIKT. Varför ska vi gå ner i just VIKT? Det är här de flesta frågetecknen dyker upp i min hjärna. För dels så förespråkar de att minska i vikt, äta mindre och utesluta vissa matgrupper och då ofta kolhydrater samt att de uppmuntrar folk till att träna en massa kondition, för att det bränner SÅÅÅÅ mycket kcal. Majoriteten pratar ofta om deras önskan om att se mer slimmad och tonad ut, men det har ingenting med viktminskning att göra, finns absolut inga samband alls. Då handlar det om att man minskar i FETTPROCENT. Såklart kan du gå ner i vikt om du också tappar fett men fallet kan också vara det motsatta, att du istället går upp i vikt och har andelen lägre fett på kroppen. Detta talas det aldrig om i media, trots att alla studier visar på detta. Att följa dessa "tips och råd" som media ger ut är enligt mig det värsta du kan göra, dels för en fettprocent-minskning och dels för din hälsa. Varför? Jo, dels gör det dig till en väldigt o-flexibel individ och så också ett väldigt trött och tråkig sådan. För det som kommer hända när du utesluter exempelvis kolhydrater som är väldigt populärt är att den energi du får i dig kommer kroppen använda till ditt träningspass som endast består av konditionsträning vilket förbränner energi och fett, men det bryter också dina muskler. Precis som alla andra träningsformer gör. Efter träningen kommer du antagligen vara ganska trött då du inte har någon energi i form av kolhydrater kvar i kroppen. När du blir trött har du oftast lättare för att tappa humöret, inte jättetrevligt kanske. Du kommer tappa vikt, ja, men kommer du tappa fettprocent genom att bara konditionsträna? Nej, det behöver faktiskt inte alls stämma. Eftersom du inte lägger någon belastning på dina muskler förutom din kroppsvikt kommer du inte öka i muskelmassa, belastningen kommer snarare bli lägre i takt med att du tappar vikt vilket i sin tur kommer leda till att din muskelmassa minskar. Detta gör att du ser mer slapp än tippad ut då andelen muskler är mindre. Nu när jag ändå redan är negativ kan jag lika väl dra till med en ytterligare negativ faktor i att väga mindre. Det gäller den förbränning som sker i kroppen när du inte tränar, alltså bara genom att finnas till. Den förbränningen kommer vara lägre om du väger mindre jämfört med med någon som väger mer och har mer muskelmassa. Förbränningen kommer även vara lägre under träningen hos den som väger mindre och det är för att det dels blir jobbigare för kroppen att pumpa ut blod till en större kropp med mer muskelmassa, större muskler kräver mer syresatt blod, enkel matte. 

Hur tappar man fettprocent? Det finns ett väldigt enkelt svar på den frågan och det är styrketräning. Då allra helst volymträning där repsen ligger mellan 8-12 per set, dels för att den typen av träning är mest effektiv för den som vill öka i muskelmassa och dels för att den bränner en del kcal på samma gång. Du tar alltså två flugor i en smäll, du ökar både i muskelmassa OCH tappar fett på samma gång utan att konstant ha andan i halsen. Sedan säger jag absolut inte att konditionsträning är fel, jag själv tränar mycket kondition men inte av anledningen att jag vill gå ner i vikt, för det vill jag inte. Jag tränar kondition och då framförallt explosivitet för att förbättra mina lyft och för att vila lite från vikterna, detta för att förhindra belastningsskador.

Om du hela tiden utmanar dig själv genom att öka på belastningen i övningarna kommer du bygga större muskler som väger mer. Du kommer också gå upp i vikt och det tycker iallafall jag låter rimligt för muskler väger mer än fett. Men genom att du ökar i muskelmassa och samtidigt förbränner kommer du droppa en del fett från kroppen och se mer slimmad ut. Förstår ni nu hur ekvationen med att gå upp i vikt och gå ner i fettprocent går ihop? Med det sagt, våga lyfta mer och våga väga mer! 

 

Comments (0)

Detta inlägg är ett som berör mig ganska mycket. Och jag erkänner, jag är så stolt över mig själv. Bilderna ovan är 13 åriga jag, jag var extremt överviktig då, det vet jag redan om så det är inget som behöver påpekas. Våren 2014 bestämde jag mig för att göra en förändring, jag ville inte va så stor längre. Jag gav mig själv sommarlovet det året att lyckas nå mitt mål och vet ni vad? Jag lyckades! Under den sommaren gick jag ner 22kg, nu till slut har jag gått ner dryga 30kg. Det är en prestation jag är stolt och tacksam över att jag gjorde, det som dessutom gör mig ännu lyckligare är att jag tog ett eget beslut. Jag var aldrig mobbad under perioden jag beslutade mig för att gå ner i vikt, tack och lov för det! 

 

Jag gjorde nog inte något jättespeciellt för att nå mitt mål, jag tränade mycket och åt bättre helt enkelt. Det jag dock vill belysa är att jag tog det på största allvar och var målmedveten som tusan, gav aldrig upp. Om det inte fanns tid att träna skapade jag tid. Under den tiden kretsade mitt liv kring träningen, förståligt eftersom det hade ett syfte. Nu mera baserar jag inte mitt liv på träning utan träningen är nu istället en del av mitt liv, men långt ifrån allt.

Comments (0)

Det finns tre olika faktorer som gör att vi bygger muskler: mekanisk spänning i muskeln, skada på muskelfibrerna och slutligen metabol stress. Jag kommer förklara och göra en djupdykning i alla tre men i dagens inlägg ska jag fokusera på att redogöra metabol stress på musklerna. 

 

Man brukar ofta sammankoppla metabol stress med mind-muscle-connection. Det är för att det är här du kan fokusera och samtidigt aktivt tänka på att spänna muskeln. Oftast är rörelsen begränsad då du inte vill tappa spänningen i den. Det ger kroppen mindre möjlighet till att transportera syre till muskeln som är under spänning och det är här man känner att det ”bränner”, när du får brist på syre i muskeln, det kan man även kalla för att man står i ”syreskuld” till muskeln. 

 

När man endast vill jobba med syrebristen/metabol stress under ett träningspass är det klokt att välja en något lägre vikt och kombinera vikten med någon annan form av motstånd, så som ett gummiband eller en hip circle. Om vi ska ta gluteus som exempel är det bland annat en stabiliseringsmuskel till höfterna. Genom att använda sig av en hip circle kan du lättare hitta kontakten i muskeln då den skapar ostabilitet som gluteus försöker göra stabil igen. 

 

Jag skulle säga att metabol stress är nyckeln till att faktiskt bygga muskler. Inte bara för pumpet utan också för att om du inte hittar kontakt i dina muskler kommer det inte vara dem som arbetar när du utsätter dem för högre belastning. Jag ser ingen anledning till att lyfta tungt om inte rätt muskler jobbar för att få upp dem. För konsekvenserna av det kommer troligtvis bara bli skador på andra kroppsdelar, vilket kommer sakta ner din utvecklingsprocess ännu mer. Med det sagt, lyft hellre klokt än tungt! 

 

Comments (0)

Ojojoj, man ska inte underskatta dessa dagar. Jag var en av dem som inte tog vila på allvar. Tyckte det kändes klent att vila, klart att man ska köra på tänkte jag. Det är då man utvecklas! Framförallt var jag fixerad av tanken att förbränna energi och ligga på ett underskott, ständigt. Men saken är den att det hela slutade med att jag blev övertränad och omotiverad till att fortsätta träna, allt tog lixom emot. 

 

Min syn på vila ändrades inte förens jag läste på kring ämnet och tog till mig av det jag läste. Det är under vilan din kropp bygger upp sig, för saken är den att när du tränar bryts musklerna ner, det är inte farligt på något sätt men viktigt att tänka på är att man låter sin kropp återhämta sig genom bra kost och vila. Det som kommer hända om du inte tar vilan i kombination med kosten kommer dina muskler förtära istället för att bli större och det vill vi ju inte? Ellerhur? Så ta vilan på allvar vänner! 

 

Hur många dagar i veckan vilar jag då och när ska man ha dem? Oftast två dagar i veckan. Jag brukar ha bestämda vilodagar just för att det är mer sannolikt att jag faktiskt tar dem då, annars faller jag gärna tillbaka i gamla dåliga vanor och tränar iallafall.

Comments (2)
JdjdjdjdHej, skulle du kunna lägga förebild på din kropp innan du börja träna? Tycker du är riktigt grym, fortsätt så!2018-04-25 18:20
Sofia JakobssonHej! Det hade jag absolut kunnat göra, nästa inlägg med andra ord! Massor med kramar xoxo2018-04-25 21:44
0 av 1
OPTIONS